Jager als voedselproducent
- De Algemene Levensmiddelenverordening (EG) nr. 178/2002;
- Verordeningen met hygiënevoorschriften (EG) nr. 852/2004 en 853/2004 en de
- Controleverordeningen (EG) 854/2004 en 882/2004.
Deze regelgeving is 1 januari 2006 inwerkingtreding getreden en geldt voor alle levensmiddelen en voor iedere burger binnen de Europese Unie.
Wildbraad vormt een onderdeel van de voedselketen en moet dus ook traceerbaar zijn: één stap vooruit en één stap achteruit. De koper dient bij te houden van wie het wild is gekocht (verkregen) en de administratie hiervan dient drie (3) jaar bewaard te worden.
Valwild is per definitie niet geschikt voor menselijke consumptie, omdat de beoordeling van het voorkomen en gedrag voor de dood van het dier niet mogelijk is én vaak niet duidelijk is hoelang het dier al dood is. Voor dierlijke consumptie wordt valwild ook afgeraden in verband met de daaraan verbonden risico's.
Schema Grofwild (klik op het schema voor een vergroting)
Bron: stichting Jachtopleidingen Nederland.
Houdbaarheid.
De houdbaarheid van voedsel hangt primair af van de wijze waarop het bereid is. Met name of er een "bacteriebesmetting" tijdens het verwerkingsproces is ontstaan. Er zijn nl. altijd bacterien op voedsel aanwezig. Hoe hoger het aantal bacterieën, hoe eerder de afvalstoffen van de bacterie giftig worden voor de mens. De houdbaarheid hangt tevens af van de wijze waarop voedsel is bereid: gekookt, gebakken, gekruid, gerookt, gekoeld, ingevroren en/of vacuum verpakt. Een vacuumverpakking vervangt de koelkast of diepvries niet.
Je moet vacuumverpakt voedsel net zo koelen of invriezen als ander voedsel. De ideale temperatuur voor de koelkast is ongeveer 3 graden, voor de diepvries is het -18 graden. Als je koelen en vacuumverpakken combineert, kun je echter veel levensmiddelen een stuk langer bewaren. Hieronder vind je een tabel met te verwachten houdbaarheidstermijnen voor verschillende soorten voedsel.
Let op: hieronder zijn een aantal schattingen over de houdbaarheid gegeven. In veel gevallen kun je voedsel langer bewaren, en enkele keer minder lang.
Eet nooit voedsel dat op een of andere manier bedorven uitziet of niet goed ruikt.
Voedsel in de koelkast |
Normaal |
Onder Vacuum |
Gekookt eten |
2 dagen |
10 dagen |
Vers vlees |
2 dagen |
6 dagen |
Vers gevogelte |
2 dagen |
6 dagen |
Gekookt vlees |
4-5 dagen |
8-10 dagen |
Verse vis |
2 dagen |
4-5 dagen |
Vleeswaren |
3 dagen |
6-8 dagen |
Gerookt vlees/worst |
90 dagen |
365 dagen |
Gele kaas |
12-15 dagen |
50-55 dagen |
Zachte Franse kaas |
5-7 dagen |
13-15 dagen |
Verse groente |
5 dagen |
18-20dagen |
Verse kruiden |
2-3 dagen |
7-14 dagen |
Sla |
3 dagen |
6-8 dagen |
Vers fruit |
3-7 dagen |
8-20 dagen |
Toetjes |
5 dagen |
10-15 dagen |
Voedsel op kamertemperatuur |
Normaal |
Onder Vacuum |
Brood, broodjes |
2-3 dagen |
7-8 dagen |
Koekjes |
120 dagen |
300 dagen |
Droog voedsel |
10-30 dagen |
30-90 dagen |
Ongekookte rijst en pasta |
180 dagen |
365 dagen |
Koffie, thee |
30-60 dagen |
365 dagen |
Wijn |
2-3 dagen |
20-25 dagen |
Niet-alcoholische drank na openen |
2-3 dagen |
7-10 dagen |
Bakwaren |
2-3 dagen |
7-10 dagen |
Noten |
30-60 dagen |
120-180 dagen |
Chips en zoutjes |
5-10 dagen |
20-30 dagen |
Voedsel in de diepvries (-18C) |
Normaal |
Onder Vacuum |
Vers vlees |
6 maanden |
18 maanden |
Gehakt |
4 maanden |
12 maanden |
Kip en Gevogelte |
6 maanden |
18 maanden |
Vis |
6 maanden |
18 maanden |
Verse groente (*1) |
8 maanden |
24 maanden |
Champignons (*2) |
8 maanden |
24 maanden |
Kruiden (*3) |
3-4 maanden |
8-12 maanden |
Fruit |
6-10 maanden |
18-30 maanden |
Vleeswaren |
2 maanden |
4-6 maanden |
Bakwaren |
6-12 maanden |
18 maanden |
Koffiebonen |
6-9 maanden |
18-27 maanden |
Gemalen koffie |
6 maanden |
12-34 maanden |
Brood, broodjes |
6-12 maanden |
18-36 maanden |
(*1) Goed wassen of blancheren voor het invriezen. Voorgesneden groenten die veel water bevatten, zoals komkommers en courgettes zijn niet geschikt om onder vacuum te bewaren.
(*2) Enkel harde vleesachtige champignons en paddenstoelen gebruiken omdat zachte paddenstoelen na het ontdooien een brei vormen. Was en droog de paddenstoelen, snij ze klein en bewaar ze in kleine porties. De meeste paddenstoelen kun je het best eerst blancheren. We raden aan om de paddenstoelen een half uurtje in de diepvries te leggen voordat je ze onder vacuum verpakt zodat ze al wat harder zijn. Laat de paddenstoelen niet ontdooien, maar verwerk ze bevroren in hete gerechten.
(*3) Kruiden met veel olie zoals salie, thijm, munt of rozemarijn kun je alleen in gedroogde vorm onder vacuum bewaren. Basilikum, dragon, dille, peterselie en bieslook kun je best eerst bevriezen, gedroogd verliezen ze hun aroma.
Opleidingen Wildhygiene voor de jager/faunabeheerder.
Op hun website treft de belangstellende alle jachtopleidingen aan, waaronder ook de cursus Wildhygiene voor Nederland. Daarmee behaalt de nederlandse Jager en faunabeheerder na het succesvol afsluiten van het bijbehorende examen het Certificaat Gecertificeerd Persoon.
http://http://www.jachtopleiding.com/index.php/wildhygiene.
De certificaten van de verschillende lidstaten zijn echter (nog) niet wederzijds erkend. In verschillende lidstaten is het behalen van het certificaat voor dat land verplicht gesteld voor de deelname aan de jacht, zodat het voor de jager/faunabeheerder bij sommige jachttrips (bijv. bij Landes- und Forstambts) voorgeschreven wordt om ook over het buitenlandse certificaat te beschikken.
Voor belangstellenden wordt voor het Duitse Certificaat "Kundigen Person" ook in Nederland jaarlijks enkele cursussen in de Duitse Taal georganiseerd door bijvoorbeeld Nimrodia. Nadere informatie treft u aan op http://www.nimrodiA.nl of via hun e-mailadres info@nimrodiA.nl.